HRM • Management & Organisatie • HR-analytics • Media & Big Data • De data-gedreven samenleving • Arbeidsmarkt & Carrière • Business Intelligence

Boeken over mens, werk en HR-analytics

Plezier in boeken schrijven ontdekte ik met het maken van De Introductiegids. Die verscheen in 2008. Een beetje tot mijn eigen verrassing schreef ik er daarna nog drie, waarvan twee samen met een coauteur.

Voor mijn nieuwste boek over HR-analytics deed ik onderzoek naar de (internationale) praktijk van HR-analytics, data-gedreven besluitvorming en HR- en business intelligence. Voor mijn eerdere boeken verdiepte ik me in de organisatiepsychologie, het gezondheidsmanagement, en introductie- en onboarding-programma’s.

Ideeën voor een volgend boek zijn er ook. Ik houd ze nog even voor me.

HR-analytics, waarde creëren
met data-gedreven HR-beleid

HR-analytics wordt vaak in één adem genoemd met Big Data en HR-systemen die een schat aan informatie opleveren over de medewerkers. Maar wat is HR-analytics nu precies en wat kun je ermee als HR-professional? Toine Al gaat hier samen met coauteur Irma Doze uitgebreid op in, aan de hand van vele heldere voorbeelden.

hr-analytics

Weka Business Media (2015), 262 pagina’s
Bestel hierGezond georganiseerd

Het idee achter dit boek is eenvoudig: de gezondheid van medewerkers en de gezondheid van de organisatie zijn van elkaar afhankelijk. Hoe je die twee met elkaar in evenwicht brengt legt Maarten Jan Stam samen met Toine Al op een toegankelijke en praktische manier toe.

Gezond Georganiseerd

InHealth/Gezond in Bedrijf (2013), 136 pagina’s
Bestel hier


Mensenkennis werkt

Gedrag op de werkvloer is best te voorspellen. Helder en toegankelijk beschrijft Toine Al hoe je omgaat met situaties die iedereen kent. Gebaseerd op de collegereeks ‘Psychologie voor Managers’ en interviews met onder anderen Ap Dijksterhuis, Margriet Sitskoorn en Rob Vinke.

Mensenkennis werkt!

Van Gorcum (2012), 192 pagina’s
Bestel hierDe introductiegids

Nog steeds worden veel nieuwe medewerkers op hun eerste werkdag aan hun lot overgelaten. Een grote verspilling en een bron van frustratie en vroegtijdig verloop! Terwijl het helemaal niet moeilijk is om nieuwe medewerkers van hoog tot laag een vliegende start te geven.

De introductiegids

Haystack (2008), 184 pagina’s
Bestel hier